Print Shortlink

Bestaat objectiviteit bij het vergelijken van kredietproducten?

Een lening sluiten is meer dan een nieuwe schoen of een nieuwe telefoon aanschaffen. Je zit er jaren aan vast met soms vergaande financiële consequenties. Het is dus zaak dat je gedegen onderzoek doet voordat je een keuze maakt uit de vele aanbieders en hun diverse producten.

In die positie bevond ik me recentelijk. Ik had voor een persoonlijk project een geldbedrag nodig waarvoor ik met een kredietverschaffer in zee moest. Als individu is het geen doen om exact uit te zoeken waar je het voordeligst terecht bent. Er zijn legio aanbieders, en ze weten maar al te best hun meest aantrekkelijke zijde naar voren te schuiven. Dat mag je ze niet eens kwalijk nemen, want dat doen we allemaal op onze eigen manier ook. Assistentie vereist dus. Na het googelen van drie kernwoorden ‘kredieten’, ‘vergelijken’ en ‘België’ kwam ik terecht bij Geldbank.be, een website die over zichzelf het volgende schrijft:

Geldbank.be is een vergelijkingswebsite voor financiële producten. Met deze site hebben we als doel zoveel mogelijk kredietvormen die beschikbaar zijn via het internet te verzamelen op een manier waarop U als consument er voordeel kan uit halen. Wij hopen dat U dankzij onze website de beste tarieven en rentevoeten vind voor het product naar keuze. Alle producten worden volledig onpartijdig verzameld en geplaatst zodat U deze zonder problemen kan vergelijken.

Ik moet toegeven dat met een klik op de site inderdaad, zoals beweert werd, alle kredietverleners en hun producten netjes op een rij verschenen. Daar stonden overzichtelijk de minimum en maximum leensommen naast, en de bijbehorende rentevoet. Aangevuld met ook nog aardig wat algemene informatie en tips over het type lening waar ik naar op zoek was. Beter kun je het in principe niet wensen.

Toch rees bij mij de logische vraag als Geldbank.be werkelijk volledig onpartijdig is. Daarvoor wou ik wel wat eigen onderzoek doen. Een steekproef dus. De informatie op de site bleek gelukkig gelinkt te zijn aan de betreffende kredietverlener. Om na te gaan als een aangegeven rente percentage werkelijk klopt kon ik dus snel op de officiële site van bankinstelling komen om te crosschecken als de informatie van Geldbank.be juist is. Na drie positieve testen was ik toch wel redelijk genoeg overtuigd. Met behulp van de listing en de cijfers van Geldbank heb ik toen een vergelijking en een keuze gemaakt betreffende mijn kredietaanvraag.

En hiermee kom ik op de titel van mijn verhaal. In de wereld van vandaag gaat objectiviteit net zover als jouw gevoel je aangeeft. En zeker bij het vergelijken van kredietproducten. Als een vergelijking voor jouw objectief aanvoelt dan kun je maar beter aannemen dat het werkelijk ook zo is. Anders belandt je op een oneindig pad. Er komt een punt waar je de regie moet overdragen aan je intuïtie, en zodoende een keuze maakt. Dan mag je daarna slechts hopen dat het ook daadwerkelijk de meest voordelige keuze is geweest.
Met kredietverleners weet je het immers nooit.

Leave a Reply