Print Shortlink

Woonleningen ‘hit rock bottom’

Woonleningen of hypotheek super goedkoopGeld lenen voor een woning was nog nooit zo goedkoop. Banken verlagen hun rentetarieven op dagbasis, waarbij sommigen hun laagste niveau in jaren hebben bereikt.

De intrest voor woonleningen staat al geruime tijd op een zeer laag niveau. Begrijpelijk dat ook de hypothecaire lening deze trend op de voet volgt. Dit is mede dankzij de overheid. Zij betaalt namelijk de rente, die onder de 2% ligt, voor leningen op lange termijn. Voor degenen die op zoek zijn naar een huis of een huis op het oog hebben moeten het er nu op wagen om een hypothecaire lening af te sluiten. De langetermijnrente is recentelijk gedaald tot onder 2,50 procent gedaald. Volgens verwachtingen zit het erin dat deze weer de lucht in zal gaan. Ondanks de lage rente zijn er toch nog mogelijkheden een nog voordeligere woonlening af te sluiten. Zo kunt u op het moment dat u aangeeft en belooft uw salaris op een zichtrekening van de bank te laten storten, uw woning laat verzekeren en dergelijke, u in aanmerking kunt komen voor een extra korting van iets meer dan een halve procent. U vraagt zich natuurlijk af hoe dat mogelijk is. Banken kunnen zich dit veroorloven aangezien zij hun reële rentevoeten minder hebben laten stijgen dan de staatsrentes, wat betekent dat ze meer winst nemen op de leningen. Zelfs als de staatsrentes nog verder zakken, is de kans klein dat ze hun woonrentes verder zullen verlagen. Op die manier is het geld lenen voor een woning voordeliger dan ooit en is dit een goed moment om het krediet op een voordelige manier af te sluiten. Dit zal stand houden zolang de economie niet fors herneemt en de inflatie laag blijft.

Degenen die reeds opgescheept zitten met een lening met vaste rentevoet betalen hierbij meer aan rente dan de mensen die vandaag een lening afsluiten. Het is dus aan te raden om eens binnen te stappen bij uw kredietverstrekker en te heronderhandelen over een eventuele verlaging van het rentevoet van de lopende lening. Zodra u merkt dat de marktrentes 1 procent lager liggen kunt u al een aanvang maken om de intrestvoet van je woonlening te laten herzien. Hiervoor zal de kredietverstrekker wel enige kosten in rekening brengen.

De keerzijde van de medaille is echter dat de spaarders uiteindelijk de dupe zijn van de recente ontwikkelingen. Met het omlaag gaan van de rentevoeten voor leningen gaat ook de spaarrente steeds een beetje verdere omlaag. Geld lenen is op dit moment een stuk interessanter dan sparen. Zo proberen de banken mensen ertoe te bewegen dat zij gaan investeren in een woning met hun zeer voordelige rentetarieven, terwijl zij anderzijds het sparen minder laten opleveren. Doordat er meer geleend wordt, wordt er meer geld uitgegeven, de economie weer op gang gebracht en kan de woningmarkt hier op diverse manieren van profiteren.

Leave a Reply